Bílé tiché desertní - Tokajské víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Furmint, Hárslevelü, Zéta, Muscat de Lune vypěstovaných na vinicích maďarské vinařské oblasti Tokaj - sladké.
Cukr: 120g/l
Kyselina: 8g/l
Víno vzniká z botrytizovaných a ručně sbíraných bobulí, které jsou přidány do sudu o obsahu 137 litrů základního vína. Množství „puten"" udává kolik nůší o obsahu 25kg těchto napadených bobulí bylo do tohoto sudu přidáno. Fermentace trvá 60 dní, následné zrání v nových maďarských dubových sudech zabere dalších 2,5 roku. Výsledné víno má tmavší slámovou barvu se zlatými odlesky. Botrytida u něj dala vzniknout rozmanitému aromatickému spektru, ve kterém převládají medové tóny, společně s náznaky exotického ovoce, limet, akácie, meruněk a kdoulí. Vhodné kombinovat s ovocnými saláty, či sýry jako gorgonzola, či jako digestiv.
Servis 8-10°C
Dekantace: Ne
Konzumace po 3.roce
Archivace: 10 let
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Vinařství Oremus nosí své jméno pocházející z latiny („modleme se") již od 16.století.V roce 1993 ve spojení se španělskou společností Bodegas Vega-Sicilia vzniklo vinařství Tokaj-Oremus.
Tokajské pohoří je sopečného původu a představuje směs jílovité půdy, nánosů a rozličných vulkanických kamenných úlomků. Vinice tohoto vinařství se rozpínají na více než tuctu úpatí kopců s rozličným mikroklimatem Sklizeň zde probíhá vždy poměrně pozdě, až na konci října. Díky mírným dešťům či ranní mlze má možnost naplno působit plíseň Botrytis Cinerea a pokrýt tak hrozny ušlechtilou hnilobou. To vyústí ve vznik hroznů Aszú stejně tak sladkých jako med. Hrozny, které botrytidě podlehnou, získají aroma připomínající med, exotické ovoce, limety, akácii, či meruňky.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.