Na západ a na sever od hlavního města Portugalska Lisabonu se rozprostírá stejnojmenný vinařskýregion Lisabon.Vinařská oblast jež donedávna pod stála jménem Estremadura. Tento pobřežní pás, táhnoucí se od Lisabonu na sever k oblasti Bairrada, geograficky zahrnuje vedle regionálních vín Lisboa také devět vinařských DOC (Encostas de Aire, Alcobaça, Óbidos, Alenquer, Arruda, Torres Vedras, Bucelas, Carcavelos, Colares) a DOC Lourinha pro aguardente. Nejvíce pěstovanými červenými odrůdami jsou Camarate, Tinta Miúda, Preto Martinho a Periquita, z bílých Fernao Pires, Vital a Arinto. Celková rozloha viničních tratí přesahuje 60 tisíc ha. Dnes jsou v tomto regionu také často vysazovány mezinárodní odrůdy. V současné době se jedná ovinařský region, který se rozvíjí a očekávají se od něj velmi zajímavá vína.Z řady portugalských vinařských oblastí je svým způsobem snad nejzajímavější oblast Colares. Zde je jediné místo v Evropě, kde není ani jeden keřík vinné révy roubovaný. Révokaz, který v 19. století zničil všechny evropské vinice, se zde, díky složení půdy, nedostal ke kořenům vinné révy, protože zde převažuje písek. Nejznámější a nejvyhledávanější je zde vynikající červené víno z jedinečné odrůdy Ramisco.Z odrůdy Ramisco se v nedaleké Carcavelos zase vyrábí alkoholizované, dezertní víno. Známá bílá vína z Bucelas, asi 40 km severně od Lisabonu, jsou vyráběna především z odrůdy Arinto.
Celou velkou oblast je možné rozdělit do několika podoblastí :
Na rovinách portugalského jihu se daří korkovým dubům. Portugalsko je dnes se 7000 km² korkových hájů největším producentem korku na světě – denně se tu vyrobí kolem 30 miliónů zátek.
Korek sklízí kvalifikované síly tradičním způsobem po staletí. Zákonné normy zakazují, aby se odkorkovaly malé duby s malým obvodem a aby se dobýval korek z 2. a 3. řezu, který se netvořil minimálně 9 let. Prkna získaná v prvotním výběru se složí na hromadu a zůstanou tak ležet asi půl roku. Déšť, vítr a slunce vyvolají chemické reakce, které zvýší kvalitu. Potom jsou prkna uložena do vrstev a v kotli se vaří 75 minut. Po varu se prkna znovu složí na dobu 3 týdnů, pak se přistoupí k výběru korku dle jeho kvality. Nejlepší korek je určen pro výrobu korkových zátek, zbytek se používá pro výrobu korkových cihel.
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Ror...