Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Francie

V roce 1840, v posledním období maximálního rozvoje, pěstovala Francie 26 miliónů olivovníků na 168 000 hektarech. V některých kotlinách okupoval olivovník plochu, kterou dnes zaujímají vinice. Kultivace olivovníku byla jednou z hlavních výrobních aktivit v mnoha vesnicích.

Olivám ale začínalo z hlediska výnosů čím dál více konkurovat víno a poté, co byly olivovníky napadeny Phyloxérou a bylo potřeba pro jejich pěstování najít novou půdu, se už nikdy pěstování olivovníků nevrátilo na dřívější úroveň. Úpadek urychlily také mrazy, hlavně ty z roku 1929, velká konkurence olivových a později i arašídových olejů z kolonií a první vylidňování venkova v Provence.

Osudné se pak staly olivové kultuře v Provence neobvykle nízké teploty (-20° C), které tu udeřily na v únoru 1956. Přišly zcela nečekaně, po neobyčejně mírné lednové zimě, kdy se vegetace vinou vyšších teplot probudila. Mrazy zdecimovaly 2/3 olivovníků z původních 8 miliónů olivovníků na 50 000 hektarech. Po této katastrofě zůstaly pouhé 3 milióny olivovníků na 20 000 hektarech. 

Spotřeba oleje začala opět stoupat až ke konci 80. let, kdy Francie spotřebovala 40 mil l olivového oleje oproti 20 mil l v 70. letech. V roce 2000 už činila průměrná roční spotřeba 100 000 tun.

Olivový olej v Provence patří k těm nejkvalitnějším na světě. Je ale vyráběn hlavně pro místní spotřebu, exportuje se jen velmi malé procento jeho zdejší výroby.

 

Nebyly nalezeny žádné položky.
 
Vaše příspěvky
Dominick
Really when someone doesn't be aware of after that its up to other viewers that they will assist, so here it happens. casino en ligne fiable Pl...

Dotty
What's up, after reading this remarkable article i am as well glad to share my familiarity here with colleagues. casino en ligne This site certa...

Brandie
Good article! We will be linking to this great post on our website. Keep up the good writing. casino en ligne I'm really impressed together with...

  Nahoru